30 Σεπ 2013

Διοικητικές αλλαγές στην Εθνική Ασφαλιστική



Νέες διοικητικές μεταβολές αποφασίστηκαν στην Εθνική Ασφαλιστική, στο πλαίσιο των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης και του διοικητικού της συμβουλίου για την ενδυνάμωση του στελεχιακού δυναμικού της εταιρείας.

Διευθύνων Σύμβουλος στην Εθνική Ασφαλιστική αναλαμβάνει ο κ. Σπύρος Μαυρόγαλος, μέχρι τώρα βοηθός Γενικός Διευθυντής στην Εθνική Τράπεζα, ενώ στη θέση - που συστήθηκε-  του αναπληρωτού Διευθύνοντος Συμβούλου, ανέλαβε ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας κ. Θεοφάνης Παναγιωτόπουλος.

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου παραμένει ο κ. Δημήτρης Δημόπουλος, που παράλληλα ασκεί καθήκοντα Γενικού Διευθυντού στο corporate banking στην Εθνική Τράπεζα.

Τo Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε επίσης ως Α' Αντιπρόεδρο, τον κ. Παύλο Μυλωνά, ο οποίος ήδη κατείχε τη θέση του Β' Αντιπροέδρου.

Ταυτόχρονα, Γενικός Διευθυντής με αρμοδιότητα τη Διαχείριση Κινδύνων της Εθνικής Ασφαλιστικής αναλαμβάνει ο κ. Μιχάλης Οράτης, που μέχρι σήμερα κατείχε αντίστοιχη θέση στην Εθνική Τράπεζα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Ασφαλιστικής εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον κ. Ιωάννη Κατσουρίδη, για τη συμβολή του στην Εταιρία, από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Υπενθυμίζεται ότι η παραίτηση του κ. Κατσουρίδη έχει ήδη γίνει αποδεκτή από το Δ.Σ. στις 16/9/2013.

Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο έκανε αποδεκτή και την παραίτηση του αντιπροέδρου κ. Ανδρέα Βασιλείου, τον οποίο και ευχαρίστησε για τη μέχρι σήμερα δημιουργική προσφορά του στην Εταιρία.

Με αφορμή τις διοικητικές αλλαγές, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Ασφαλιστικής κ. Δημήτρης Δημόπουλος τόνισε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στοχεύουν αφενός μεν στη διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση της ηγετικής θέσης της Εταιρίας, αφετέρου δε στην ανάπτυξη των εργασιών σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να διαδραματίσει ουσιαστικότερο ρόλο στην ασφαλιστική αγορά, στην οποία, επί δεκαετίες, λειτουργεί, ήδη, επιτυχώς.

18 Σεπ 2013

Ιστορικό Ρεκόρ Κερδοφορίας από την ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ



Η Εθνική Ασφαλιστική παρουσίασε σημαντική διεύρυνση μεριδίου αγοράς και ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας με βάση τα Δ.Π.Χ.Α. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013. Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε συνέχεια της εξαιρετικής χρονιάς του 2012 ( που την κατέταξε στην 11η θέση σε αποτελέσματα προ φόρων μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων , Πηγή: Direction Business Reports ), και διατηρούν την Εταιρία στην ηγετική θέση στην Ασφαλιστική Αγορά, παρά τις πολύ δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην Ελληνική Οικονομία.
Συγκεκριμένα, η Εταιρία παρουσίασε κέρδη μετά φόρων ύψους € 87,7 εκ. για το 6μηνο 2013 σε σχέση με € 4,6 εκ. για την αντίστοιχη περίοδο του 2012 και κέρδη προ φόρων ύψους € 72,2 εκ. έναντι € 9,1 εκ. αντίστοιχα, εξέλιξη που σηματοδοτεί τη δυνατότητά της για επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα.
Τα ίδια κεφάλαια της Εταιρίας ενισχύθηκαν συνεπεία της κερδοφορίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 κατά € 80,8 εκ , διαμορφούμενα σε € 445,2 εκ. , έναντι 364,4 εκ. στο τέλος του 2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική Ασφαλιστική διατηρεί πλέον σχεδόν 3 φορές το απαιτούμενο Περιθώριο Φερεγγυότητας.
Αναφορικά με τον κύκλο εργασιών, η συνολική παραγωγή της Εταιρίας (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλίστρων από αναληφθείσες αντασφαλίσεις και δικαιωμάτων) ανήλθε στα € 324,0 εκ. για το 6μηνο 2013 έναντι € 337,0 εκ. το 6μηνο 2012.
Συγκεκριμένα, για τον Κλάδο Ζωής η παραγωγή αυξήθηκε στα € 190,8 εκ. για το 6μηνο 2013 έναντι € 177,4 εκ. για την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ( αύξηση 7.5% ) διευρύνοντας σημαντικά το μερίδιο αγοράς της στον Κλάδο Ζωής.
Στους Κλάδους Ζημιών σημειώθηκε μείωση της παραγωγής για το 6μηνο 2013 φθάνοντας τα € 133,1 εκ. έναντι € 159,6 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αυτό ήταν απόρροια της σημαντικά μειωμένης παραγωγής του Κλάδου Αυτοκινήτου, τάση που έχει ήδη αρχίσει να αναστρέφεται με την εισαγωγή των νέων ανταγωνιστικών προϊόντων της Εταιρίας.
Συνολικά, η Εταιρία κατάφερε να πετύχει ένα σημαντικά κερδοφόρο αποτέλεσμα μέσα στο εξαιρετικά αβέβαιο και δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, συνεισφέροντας σημαντικά στα αποτελέσματα της μητρικής της. Η εξέλιξη της κερδοφορίας είναι κυρίως αποτέλεσμα του συνεχούς ελέγχου του κόστους ζημιών ιδιαίτερα στους κλάδους Ζωής (μείωση του δείκτη ζημιών νοσοκομειακού κατά 3.6 ποσοστιαίες μονάδες) και Αυτοκινήτου ( μείωση του δείκτη ζημιών κατά 1.5 ποσοστιαία μονάδα, φθάνοντας το 56.5% ), της ανάπτυξης νέων κερδοφόρων προϊόντων, και της αξιοσημείωτης μείωσης των λειτουργικών εξόδων κατά € 12 εκ., ήτοι κατά 19.4% σε σχέση με το 6μηνο 2012.
Οι πρωταρχικοί στόχοι της Διοίκησης με έμφαση την ενίσχυση κεφαλαιακής βάσης , τον εξορθολογισμό του τρόπου λειτουργίας και το κερδοφόρο λειτουργικό αποτέλεσμα της Εθνικής Ασφαλιστικής με τελικό στόχο την προσαρμογή στην οδηγία Solvency II, έχουν δρομολογηθεί και παράγουν ήδη σημαντικά αποτελέσματα.

16 Σεπ 2013

Ασφάλεια Υγείας :Το καλό «χαρτί» για ασφαλιστικές και πελάτες



Θετικά, παρά την οικονομική κρίση, κινείται ο κλάδος των ασφαλίσεων υγείας στην ασφαλιστική αγορά καθώς συρρικνώνονται συνεχώς οι παροχές από τα κοινωνικά ασφαλιστικά ταμεία ( ΕΟΠΥΥ) .

Παράλληλα οι συνεχόμενες περικοπές δαπανών από τα ταμεία και οι αλλαγές στο ΕΣΥ κάνουν πιο δύσκολη την κατάσταση για τους ασφαλισμένους, που στην ουσία καλούνται να καλύπτουν δαπάνες υγείας από την τσέπη τους.
Το κενό που δημιουργείται στις παροχές της δημόσιας ασφάλισης για την υγεία έρχονται να καλύψουν οι ασφαλιστικές εταιρίες, που εδώ και δύο χρόνια έχουν αναμορφώσει τα ασφαλιστικά προγράμματα τους και παρέχουν ασφαλίσεις υγείας σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας , εξετάσεων και νοσοκομειακής περίθαλψης.
Τα προγράμματα αυτά τιμολογούνται με προσιτά ασφάλιστρα και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών κυριαρχεί. Στην ευέλικτη και αναπροσαρμοζόμενη τιμολόγηση έχουν παίξει σημαντικό ρόλο ότι τα συμβόλαια αυτά είναι πλέον με ετήσια ανανέωση , ενώ οι συμφωνίες με τα ιατρικά κέντρα και τις κλινικές , που επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κρίσης, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές.
Επί το πλείστον αυτά τα προγράμματα απευθύνονται στο ηλικιακό γκρουπ 25-50 ετών και λειτουργούν συνδυαστικά με την κοινωνική ασφάλιση , ώστε να καλύπτουν κενά που έχει ανάγκη ο ασφαλιζόμενος.
Επίσης προγράμματα ασφάλισης υγείας προωθούν και online ή Direct οι ασφαλιστικές που έχουν διαδικτυακές πλατφόρμες για απευθείας και διαδικτυακές ασφαλίσεις.
Ωστόσο σχεδόν όλες οι εταιρίες έχουν στις ιστοσελίδες τους εργαλεία με τα οποία ο ασφαλισμένος μπορεί να τιμολογήσει και πάρει πληροφορίες για τα προγράμματα και τις ασφαλιστικές καλύψεις.

Τα πρώτα πρόστιμα των 10.550 ευρώ για ανασφάλιστους εργαζόμενους




Από τις 15 Σεπτεμβρίου άρχισε η επιβολή των υψηλών προστίμων για εργοδότες που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας μεικτά κλιμάκια του ΙΚΑ των επιθεωρήσεων και της οικονομικής αστυνομίας άρχισαν ελέγχους σε όλη την Ελλάδα και τα πρόστιμα επιβάλλονται αμέσως για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο.
Ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε δηλωσή του αναφέρει:
«Μετά την επιβολή των πρώτων υψηλών και επιτόπιων προστίμων για περιπτώσεις αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, έγινε πλέον κατανοητό σε όλους και ιδιαίτερα στους εργοδότες, που παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των τελευταίων ημερών δεν συμμορφώθηκαν, ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας δεν αστειεύονται.
Οι εντατικοί έλεγχοι, στο πλαίσιο της νέας αυστηρής αντιμετώπισης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, θα συνεχιστούν αδιάλειπτα σε όλη την επικράτεια και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.»

7 Σεπ 2013

Υποχρεωτική η ασφάλιση επιβατών μικρών πλοίων


Σε υπουργική απόφαση με θέμα «Ρύθμιση θεμάτων κάλυψης αστικής ευθύνης πλοιοκτητών δρομολογημένων πλοίων στις θαλάσσιες ενδομεταφορές» αναφέρεται ότι για τη δρομολόγηση πλοίου, ολικής χωρητικότητας μικρότερης των 300 «Ο.Χ» («gross tonnage»), στις θαλάσσιες ενδομεταφορές ο πλοιοκτήτης πρέπει να διαθέτει ασφάλιση σε ισχύ η οποία να καλύπτει την αστική ευθύνη του από απαιτήσεις επιβατών που έχουν αιτία ή αφορμή την απώλεια ζωής ή/και σωματική βλάβη ή/και απώλεια ή/ και ζημία πράγματος, που έλαβε χώρα πάνω σε πλοίο ή σχετίζεται άμεσα με την εκμετάλλευση πλοίου.
Όπως ορίζεται: 
- Για την απώλεια ζωής ή τη σωματική βλάβη επιβατών το ελάχιστο όριο της υποχρεωτικής ασφαλιστικής κάλυψης ανέρχεται τουλάχιστον σε πενήντα χιλιάδες ευρώ (50.000 €) ανά επιβάτη και ανά συμβάν.
 
-  Για την απώλεια ή ζημία πράγματος το ελάχιστο όριο της υποχρεωτικής ασφαλιστικής κάλυψης ανέρχεται τουλάχιστον σε δύο χιλιάδες πεντακόσια ευρώ  (2.500 €) ανά επιβάτη και ανά συμβάν.
-  Το ελάχιστο όριο της υποχρεωτικής ασφαλιστικής κάλυψης για απώλεια ζωής ή/και σωματική βλάβη ή/και υλικές ζημιές περισσότερων του ενός ατόμου ανέρχεται σε πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (500.000 €) ανά συμβάν