Είναι αλήθεια πως ο κόσμος που ζούμε γίνεται όλο και πιο δύσκολος.
Οι σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις (Προστασία Καταναλωτή και Ελεύθερου Ανταγωνισμού, Απελευθέρωση Επαγγελμάτων, Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα κλπ.), αναδεικνύουν συνεχώς νέες ανάγκες παροχής υπηρεσιών από την μια πλευρά.Aπό την άλλη,είναι όλο και πιο αυστηρές οι απαιτήσεις από το κοινωνικό σύνολο ή τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση των υπηρεσιών αυτών.
Αρχίζει πλέον να αναδεικνύεται ως ανάγκη, ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας να αναζητούν εξειδικευμένους συμβούλους, οι οποίοι είναι σε θέση να συμβάλουν καθοριστικά με την τεχνογνωσία τους στην αντιμετώπιση των κινδύνων που υπάρχουν στην σύγχρονη κοινωνία.
Στη Χώρα μας, κάθε άλλο παρά βελτιώνονται οι δείκτες παραγωγικότητας και επιχειρηματικότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, γεγονός το οποίο ως γνωστό μας έχει οδηγήσει σε βαθειά οικονομική αλλά και κοινωνική ύφεση.
H αναβάθμιση του ρόλου των διαφόρων Συμβούλων Παροχής Υπηρεσιών είναι αναγκαία. Ταυτόχρονα, η εγγυημένη αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, φαίνεται να αποτελεί μια ουσιαστική σύγχρονη απαίτηση.
Ζούμε μια πολύ άσχημη πραγματικότητα στην Ελλάδα, σ’ ότι αφορά το ασφαλιστικό, βλέπουμε να κάνουν, εδώ και χρόνια, πρωτοσέλιδα, την κατάσταση των ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης, την ανεπάρκεια των συντάξεων και την αδυναμία του κράτους να δώσει λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας μας.
Επιπλέον η τελευταία κρίση αποκάλυψε την αδυναμία της πολιτείας να ελέγξει την φερεγγυότητα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανασφάλεια των ασφαλισμένων αλλά και όλων των πολιτών και να μειώνεται η εμπιστοσύνη τους στο θεσμό, στις εταιρίες και στους ασφαλιστικούς συμβούλους.
Μπροστά σ’ αυτή την πραγματικότητα, οι άνθρωποι είναι καθηλωμένοι στην καθημερινή μιζέρια, προσπαθούν να την διαχειριστούν και δεν μπορούν να διασχίσουν το παρόν για να προχωρήσουν στο μέλλον.
Εμείς,με τις προτάσεις μας προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν αυτή την καθημερινότητα, ειδικά όταν γίνεται ακόμη τραγικότερη με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας ή αναπηριών. Επιπλέον προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να μπορέσουν να σχεδιάσουν τα όνειρα τους και να ελπίσουν στο μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. Τελικά να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους και να τους τονώσουμε αυτό που λέμε ασφαλιστική συνείδηση.
Βεβαίως πολλοί απ’ εμάς τους «επαγγελματίες» ασφαλιστικούς συμβούλους αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας, ως την ανάγκη μας, να πάρουμε από τον συνομιλητή μας αυτό που δεν έχει και να του δώσουμε αυτό που δεν θέλει. Πόσο πιο εύκολα θα είναι τα πράγματα, αν αποκτήσουμε την ικανότητα, με την ουσιαστική επικοινωνία, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν τις δικές τους ανακαλύψεις, να πουν, αυτές είναι οι ανάγκες μου, αυτές θέλω να καλύψω, αυτό θέλω να κάνω. Για παράδειγμα, πόσοι θα έμεναν αδιάφοροι για την σύνταξη τους;
Αν τους λέγαμε ότι τα γηρατειά πλέον είναι μια μεγάλη περίοδος της ανθρώπινης ζωής και ότι ο διαρκής φόβος του θανάτου και η μη συμφιλίωση μαζί του οδηγούν στα κακά γεράματα, που γίνονται αβάσταχτα όταν δεν έχουμε προνοήσει τίποτα για αυτά. Τι ειρωνεία! Κανείς δεν θέλει να πεθάνει αλλά όλοι ελπίζουν να γεράσουν. Αν αυτό είναι αλήθεια, ας βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας να γεράσουν όμορφα. Μήπως τελικά και αυτό δεν είναι στοιχείο του ρόλου μας; δεν είναι η δουλειά μας; η υποχρέωση μας; το καθήκον μας;
Φυσικά είναι υποχρέωση και των ασφαλιστικών εταιριών να δουλέψουν προς την κατεύθυνση της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των ασφαλισμένων τους.Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, ποιος είναι ο δικός μας ρόλος, ποια η ευθύνη μας για τους πελάτες μας;
Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη της ανθρώπινης προσωπικής επαφής και να πιστέψουμε ότι η συλλογική προσπάθεια θα μας βοηθήσει να αλλάξουμε τα πράγματα.
O ρόλος του ασφαλιστικού συμβούλου δεν είναι μόνο επαγγελματικός, είναι και κοινωνικός.
Το επάγγελμα που εξασκεί έχει έντονα κοινωνικές διαστάσεις, γιατί οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι αναντικατάστατες. Με τις πολλαπλές δραστηριότητες του ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος σε όλους τους κλάδους υποστηρίζει τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου των ασφαλισμένων και λειτουργεί υπέρ της ανάπτυξης των επενδύσεων τόσο στον κρατικό όσο και στον ιδιωτικό τομέα, συμβάλλοντας στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική εξέλιξη της χώρας.
Η Ασφάλιση σήμερα ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ
ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ, ΝΑ ΝΟΙΩΘΕΙ ΑΣΦΑΛΗΣ.
ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΦΕΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ...
ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ,Η ΕΓΓΥΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΧΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΝΟΗΜΑ ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ.
Κι αν μέχρι σήμερα στη Χώρα μας δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη αυτό που λέμε «ασφαλιστική συνείδηση» και φαίνεται να υπάρχει μια ιδιότυπη ασυλία στα θέματα αναζήτησης ευθυνών, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα αναγκαστούμε να προσαρμοστούμε στα διεθνή πρότυπα, που οι Οδηγίες της ΕΕ σταδιακά θα επιβάλουν στο κοινωνικό και οικονομικό μας σύστημα. Οι ενιαίοι κανόνες ανταγωνισμού και προστασίας των Πολιτών της Ευρωπαϊκής Οικογένειας, αναγκαστικά θα εισάγουν νέα ήθη και αρχές που θα πρέπει να ενστερνισθούμε αφού θα θέλουμε να υπάρχουμε ως δημιουργικά κύτταρα στις μελλοντικές εξελίξεις της ευρύτερης κοινωνίας που ζούμε.
Η Ασφαλιστική αγορά αναπτύσσεται ραγδαία στην Ελλάδα.
Γι' αυτό η καριέρα του Ασφαλιστικού & Οικονομικού Συμβούλου δεν έχει όρια. Μιλάμε λοιπόν για μια Καριέρα απεριόριστη!
Ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος λοιπόν ορίζει ο ίδιος τους στόχους του. Με την καθημερινή του δραστηριότητα ορίζει το πώς και πότε θα κάνει πράξη τα όνειρά του.Οικονομικά οι αποδοχές του δεν έχουν "οροφή".
Εξαρτάται από την δική του δυναμικότητα, από τον αριθμό και το μέγεθος των συμβολαίων που θέλει να επιτύχει,από τον κόσμο που γνωρίζει και επικοινωνεί καθημερινά. Άλλωστε η κάθε πώληση συμβολαίου δεν αποδίδει μόνο τη στιγμή που πραγματοποιείται, αλλά διαρκώς.
Εξελικτικά δεν υπάρχουν μισθολογικοί φραγμοί. Η οικονομική του εξέλιξη βρίσκεται στα δικά του χέρια. Είναι ένας "ατομικός επιχειρηματίας" που δεν επενδύει κάποιο αρχικό κεφάλαιο, αλλά στον ίδιο του τον εαυτό αναπτύσσοντας και βελτιώνοντας τις ικανότητές του.
Δεν "πουλάει προϊόντα" αλλά προσφέρει λύσεις σε ανάγκες που απασχολούν όλους μας και που αν δεν καλυφθούν μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο μετά…. μπορεί να είναι πολύ αργά!
Κι ακόμα, έχει την δυνατότητα - εφόσον το θελήσει - να αλλάξει προσανατολισμό και να περάσει στο management του παραγωγικού συστήματος: Μια απόφαση που θα την πάρει στην πορεία, με την βοήθεια του Υποκαταστήματός του και της Εταιρίας, αφού κατανοήσει τι πραγματικά ταιριάζει στον χαρακτήρα και στις φιλοδοξίες του.
Είναι επίσης σημαντικό το εξής:
Ο Ασφαλιστικός & Οικονομικός Σύμβουλος, αν και έχει τα χαρακτηριστικά του ελεύθερου επαγγελματία, δεν είναι εντελώς μόνος! Ανήκει στην ομάδα μιας Ασφαλιστικής Εταιρίας και εντάσσεται σε ένα συγκεκριμένο επαγγελματικό κύκλο. Εκεί, αλλά και στον κοινωνικό του περίγυρο, θα γνωρίσει την προσωπική του καταξίωση και θα κατοχυρώσει το κύρος του.
Η κοινωνία σήμερα χρειάζεται τους Επαγγελματίες Ασφαλιστικούς Συμβούλους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Είναι κρίμα λοιπόν οι πρώτοι της ασφαλιστικής αγοράς να μην ξεχωρίσουν και με τον επαγγελματισμό τους να μας οδηγήσουν σ΄ ένα καλύτερο αύριο.