Η Αίγυπτος ετοιμάζει τρεις νόμους για να ρυθμίσει τμήματα της ασφαλιστικής της βιομηχανίας προκειμένου να ενθαρρύνει την επέκταση της αλλά και την εισχώρηση ξένων εταιρειών στα χωράφια της. Τα ασφάλιστρα αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύουν το 1.2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Αιγύπτου, ένα ποσοστό που μεταφράζεται σε 15 δολάρια ανά άτομο.
Η διεθνής ασφαλιστική κοινότητα πάντως εκτιμά ότι η Αίγυπτος χρειάζεται καλύτερους νόμους και ρυθμίσεις προκειμένου να αναπτυχθεί η ασφαλιστική βιομηχανία της χώρας σε όλο το εύρος της. «Περίπου 1.5εκατ Αιγύπτιοι από το σύνολο των 80εκατ Αιγυπτίων διαθέτουν ασφάλεια ζωής, ένα αριθμητικό νούμερο που ανταποκρίνεται σε ποσοστό της τάξεως του 2%» αναφέρει στο πρακτορείο Reuters ο Adel Moneer αναπληρωτής επικεφαλής της Financial Supervisory Authority (EFSA) της Αιγύπτου. Η EFSA είναι υπεύθυνη για 28 ασφαλιστικές εταιρείες στην Αίγυπτο, ενώ η 29η εταιρεία η Export Credit Guarantee Company of Egypt εδραιώθηκε με έναν ιδιαίτερο νόμο γι’ αυτό και δεν είναι υπό την εποπτεία της EFSA. Το 2007 η Αίγυπτος ενοποίησε δύο από τις κρατικές ασφαλιστικές εταιρείες της σε μια τρίτη, την Misr Insurance και σήμερα βρίσκεται στη διαδικασία διαφοροποίησης της τέταρτης, της National Insurance Company of Egypt, προκειμένου να ειδικευτεί στις ασφάλειες ζωής, συντάξεων και υγείας.
Οι ξένες ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι η Commercial International Life Insurance Company (CIL), η γερμανική Allianz και ο αραβικός όμιλος Misr Insurance Group, στους μέτοχους του οποίου συμπεριλαμβάνονται ο όμιλος Arab Insurance Group με έδρα το Μπαχρέιν και η ασφαλιστική εταιρεία Kuwait's Gulf Insurance Company. Ένας από τους νόμους που σχεδιάζονται, όσον αφορά τον τομέα της μικροοικονομίας, θα ρυθμίζει το καθεστώς των μικρών οικονομικών εταιρειών που θα είναι σε θέση να εισάγουν ασφαλιστικές πολιτικές, να προσφέρουν νέα προϊόντα τα οποία θα υποστηρίζονται από μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες και θα λαμβάνουν ρίσκο σε μικρή κλίμακα. Ο δεύτερος νόμος που αναμένεται να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου αργότερα φέτος θα ρυθμίζει τις ιδιωτικές συνταξιοδοτικές εταιρείες, ενώ ο τρίτος νόμος θα αφορά τους ιδιωτικούς οργανισμούς υγείας και επίσης προβλέπεται να φτάσει για έγκριση στο κοινοβούλιο στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου