16 Ιαν 2014

Τροποποίηση διαδικασίας είσπραξης συμβολαίων Κλ. Αυτοκινήτου



Θέμα: Τροποποίηση διαδικασίας είσπραξης συμβολαίων Κλ. Αυτοκινήτου

Όπως γνωρίζετε από 1/1/2014 τίθενται σε εφαρμογή οι δύο πράξεις 30 και 31 της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Με τις εν λόγω πράξεις θεσπίζονται για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις αφενός μεν, κανόνες Διοικητικής και Λογιστικής οργάνωσης αναφορικά με τα δίκτυα παραγωγής τους και τον εν γένει εμπορικό τους σχεδιασμό, αφετέρου δε ένα πλαίσιο αρχών και κανόνων που ρυθμίζει την άσκηση της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης καθώς και τη διαφάνεια στις συναλλαγές μεταξύ των ασφαλιστικών εταιριών, των δικτύων διαμεσολάβησης και των ασφαλισμένων.
Οι ανωτέρω πράξεις έχουν ως στόχο την θεσμοθέτηση υγιούς βάσης ανάπτυξης του ασφαλιστικού θεσμού ενώ παράλληλα επιφέρουν ριζικές αλλαγές στη διαδικασία είσπραξης των ασφαλίστρων.
Ειδικότερα, στο άρθρο 8 «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ (ΠΟΔΙΠΕΑ)» της πράξης 30  καθορίζεται ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες υιοθετούν και εφαρμόζουν  διαδικασίες και πρακτικές προκειμένου να διασφαλίζεται ότι πλέον το ασφάλιστρο καταβάλλεται από τον λήπτη, πριν την έναρξη της ασφαλιστικής κάλυψης.
Στόχος είναι να αναδειχθεί ο πραγματικός ρόλος του διαμεσολαβητή ως συμβούλου ασφαλιστικών υπηρεσιών του ασφαλισμένου, απαλλάσσοντάς τον από το κόστος και το σημαντικό χρόνο που απαιτεί η είσπραξη των ασφαλίστρων.
Στο πλαίσιο αυτό, η Εταιρεία προβαίνει σε τροποποίηση της διαδικασίας είσπραξης ασφαλίστρων για τον Κλάδο Αυτοκινήτου, αρχής γενομένης από τις ανανεώσεις του Ιανουαρίου 2014. Αναλυτικά:
1.  ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ
Για τα ανανεωτήρια συμβόλαια, τα οποία είναι ήδη σε ταχυπληρωμή, η διαδικασία είσπραξης παραμένει ως έχει με τη διαφορά ότι τα προσωρινά σήματα που θα σταλούν στους ασφαλισμένους θα έχουν διάρκεια 7 ημέρες αντί των 30 που είχαν μέχρι σήμερα.
Η τυχόν ακύρωση των συμβολαίων, θα ακολουθήσει την εξής διαδικασία: την επομένη της ημερομηνίας  λήξης  του προσωρινού σήματος του συμβολαίου θα αποσταλεί ενημερωτική επιστολή ακύρωσης στον ασφαλισμένο και σε περίπτωση μη πληρωμής, το συμβόλαιο θα ακυρώνεται αυτόματα από το σύστημα στις 30 ημέρες από την αποστολή της επιστολής σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου