16 Ιαν 2014

Έκδοση αποδείξεων και είσπραξη ασφαλίστρων Ζωής



Η Εθνική Α.Ε.Ε.Γ.Α. στα πλαίσια εναρμόνισης της, με την Πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής 30/30-9-2013 της Τράπεζας της Ελλάδος στην οποία ρυθμίζονται θέματα διοικητικής και λογιστικής οργάνωσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, διαμορφώνει τις  διαδικασίες έκδοσης και είσπραξης ασφαλίστρων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Άρθρο 8 της Πολιτικής Διαχείρισης Παραγωγής και Είσπραξης Ασφαλίστρων (ΠΟΔΙΠΕΑ).
Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 2 αναφέρεται ότι πρέπει να περιγράφονται «οι διαδικασίες και οι πρακτικές που υιοθετεί και εφαρμόζει η Εταιρία, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι το ασφάλιστρο καταβάλλεται από τον λήπτη της ασφάλισης πριν την έναρξη της ασφαλιστικής κάλυψης» όπως αναλύεται παρακάτω.
Όλες οι αποδείξεις Ζωής με ημερομηνία έκδοσης από τον Ιανουάριο2014 και έπειτα θα εισπράττονται μέσω ταχυπληρωμής, η οποία θα αποστέλλεται απευθείας στους ασφαλισμένους. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να διευκολυνθούν οι ασφαλισμένοι μας να προκαταβάλουν τα ασφάλιστρα, οι χρόνοι έκδοσης των αποδείξεων τροποποιούνται ως εξής: 
Την πέμπτη (5η ) ημέρα κάθε μήνα θα αποστέλλονται με ταχυπληρωμή οι αποδείξεις των συμβολαίων που έχουν οφειλή 1-15 του μεθεπόμενου μήνα ενώ την εικοστή (20η) ημέρα κάθε μήνα θα αποστέλλονται με ταχυπληρωμή οι αποδείξεις των συμβολαίων που έχουν οφειλή 16-30 του μεθεπόμενου μήνα. Για παράδειγμα για τις αποδείξεις Απριλίου, θα αποστέλλονται την 5η Φεβρουαρίου οι αποδείξεις με ημερομηνία οφειλής 1-15 Απριλίου και την 20η Φεβρουαρίου οι αποδείξεις με ημερομηνία οφειλής 16-30 Απριλίου. Επτά (7) ημέρες πριν την ημερομηνία οφειλής και εφόσον το ασφάλιστρο δεν έχει καταβληθεί θα γίνεται τηλεφωνική υπενθύμιση για την έγκαιρη εξόφληση του ασφαλίστρου. Εάν περάσουν 20 ημέρες χωρίς το ασφάλιστρο να έχει εξοφληθεί από την ημερομηνία που αυτό είναι καταβλητέο, θα αποστέλλεται επιστολή στον πελάτη που θα του αναφέρει ότι τα ασφάλιστρα πρέπει να καταβληθούν σε διάστημα 30 ημερών. Μετά την παρέλευση 60 συνολικά ημερών από την ημερομηνία οφειλής το συμβόλαιο θα καθίσταται άκυρο.
Σημειώνεται ότι οι αποδείξεις του Φεβρουαρίου θα αποσταλούν στους ασφαλισμένους εντός του Ιανουαρίου,  αντίστοιχα οι αποδείξεις του Μαρτίου εντός του Φεβρουαρίου, ενώ τον Φεβρουάριο θα αποσταλούν και οι αποδείξεις του Απριλίου.
Η ανωτέρω διαδικασία θα ισχύσει και για το χαρτοφυλάκιο ασφαλισμένων του πρώην «ΑΣΤΕΡΑ».
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι οι επιστολές ειδοποίησης για την καταβολή του ασφαλίστρου εντός 30 ημερών, θα αποστέλλονται κάθε μέρα με την συμπλήρωση 20 ημερών από την ημερομηνία οφειλής εάν το ασφάλιστρο παραμένει ανεξόφλητο.
Η υφιστάμενη διαδικασία για τα συμβόλαια με κάλυψη Απεριόριστης Νοσοκομειακής περίθαλψης που έχουν εκδοθεί το διάστημα 1990-1995 θα παραμείνει ως έχει.
Τα νέα συμβόλαια τίθενται σε ισχύ την ημερομηνία που εξοφλείται η πρώτη δόση των ασφαλίστρων. Μετά την παρέλευση 45 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης δεν είναι δυνατή η εξόφληση του ασφαλίστρου και το συμβόλαιο θεωρείται απαράδοτο όπως ισχύει και σήμερα.
Η ανωτέρω διαδικασία έκδοσης και είσπραξης ασφαλίστρων θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αποδείξεις που θα εκδοθούν τον μήνα Ιανουάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου